Wandelvakanties

WANDELEN IN NEDERLAND – KLIK UW FAVORIETE WANDELBESTEMMING AAN OP DE KAART

Nederland telt twaalf provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Elke provincie heeft unieke wandelroutes langs de mooiste bezienswaardigheden van Nederland en door rustgevende natuurgebieden.

Klik op de kaart voor uw favoriete wandelprovincie of waddeneiland.

Tip: enkele populaire wandelroutes per provincie:

De Waddeneilanden (Noord-Holland, Friesland, Groningen)

Ontdek de grote diversiteit aan landschappen en gevarieerde natuur op de Waddeneilanden. Wandelen over verstopte, kronkelige paadjes door duinvalleien en bossen of de immense kwelders van het Europees natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling. Maak kennis met het rijke vogelleven op de eilanden of ontdek de charme van karakteristieke dorpjes.

Pieterpad (van Groningen tot Limburg)

Het 490 km lange Pieterpad dat zich uitstrekt van het uiterste puntje van Groningen tot in Zuid-Limburg is het oudste en bekendste lange afstandspad van Nederland. Deel 1 t/m 6, opgedeeld in 26 wandel etappes van ca. 12 tot 25 km. Wandelvakanties van 2 dagen tot de gehele route in 28 dagen.

Drents-Friese Wold (Drenthe, Friesland)

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden in Nederland en behoort tot de mooiste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. In 2000 werd het gebied aangewezen als Nationaal Park. Het hele jaar door kunt u hier heerlijk wandelen met wandelroutes van ca. 15 tot 23 km.

Hondsrug (Drenthe)

De Hondsrug is ontstaan tijdens de ijstijden duizenden jaren geleden. Het gebied loopt van Emmen tot Groningen en is een van de hoogste delen van Drenthe. In welk jaargetijde u ook gaat wandelen er is altijd wat te zien zoals vele grafheuvels, hunebedden, vennetjes, uitgestrekte heidenvelden. De Hondsrug is door UNESCO benoemd tot Geopark. De archeologische, ecologische en culturele waarde is zeer hoog.

Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

Het Sallandse Heuvelrug Nationaal Park is een 35 km2 groot natuurgebied, gelegen tussen Nijverdal en Holten. Karakteristiek zijn de ‘bergen’, met namen als de Grote Koningsbelt, de Noetselenberg en Holterberg. Op de kale toppen, tot 75 meter hoogte, heb je een ongekend weids uitzicht over de heidevelden, zandverstuivingen en bossen.

Scheveningen (Zuid-Holland)

Heerlijk in elk jaargetijde er even tussenuit. Het Binnenhof, Paleis Noordeinde, het Omniversum, Madurodam en het Vredespaleis zijn bekende trekpleisters. Maak heerlijke wandeltochten over strand en duinen en geniet van de zilte zeelucht of ga gezellig genieten van een hapje en drankje in één van de gezellige strandtentjes of restaurants langs de boulevard.

Veluwe (Gelderland)

Het Nationaal Park Hoge Veluwe herbergt naast uitgestrekte natuur ook Jachtslot Hubertus, Museum Kröller-Müller, Kasteel Doorwerth en het Duno plateau. De Edelherttrail is een gloednieuw wandelpad dat loopt van Harderwijk naar het Duitse Monschau en heeft een lengte van 370 km. De route gaat over kleine paadjes door de natuur, de route die het edelhert zou nemen als ie de kans kreeg.

Zeeuwse eilanden (Zeeland)

Wandel over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Wandel op Walcheren van de prachtige historische stad Middelburg naar het verdedigingsbolwerk van Veere. Struin op Schouwen-Duiveland door de bossen, stranden en duinen van Boswachterij Westerschouwen en ga op Goeree-Overflakkee buitendijks op de kwelders van De Kwade Hoek. Zie op Voorne-Putten het enorm biodiverse Quackjeswater.

Drunense Duinen (Brabant)

Wandelen door deze bijzondere natuur is ontdekken hoe Brabant er vroeger uit zag. Met uitgestrekte zandduinen alsof je in de Sahara bent, langs verstilde vennetjes met een rijk vogelleven, de oevers volgend van de meanderende beekjes Beerze, Rozep en Kleine Aa. En natuurlijk neerploffen op een leuk terras, want ‘Het leven is goed in het Brabantse Land’.

Het Krijtlandpad (Limburg)

Het Krijtlandpad is een honderd kilometer lange wandelroute door de heuvels van Zuid-Limburg. Glooiende heuvels met weiden en houtwallen, boomgaarden en indrukwekkende kastelen. Drielandenpunt op de Vaalserberg en natuurlijk passeer je de Curfsgroeve met haar steile mergelwanden waar je vanaf het uitzichtplateau letterlijk terug in de tijd kijkt. Dagafstand 13-21 km

Fietsvakantie Zeeland Fietsvakantie Noord-Brabant Fietsvakantie Limburg Fietsvakantie Zuid-Holland Fietsvakantie Gelderland Fietsvakantie Overijssel Fietsvakantie Friesland Fietsvakantie Groningen Fietsvakantie Drenthe Fietsvakantie Vlieland Fietsvakantie Terschelling Fietsvakantie Schiermonnikoog