Vakantie checklist

vakantie checklist

Bestemming uitgekozen, vakantie geboekt, de voorbereiding kan starten. Maar wat neem je eigenlijk mee op vakantie? Iedere vakantie is anders en dus bestaat er geen standaard checklist. Op een wandelvakantie neem je natuurlijk andere spulletjes mee dan op een safari. Toch zijn er een aantal zaken die je voor ieder type vakantie mee moet nemen. Welke dit zijn lees je hieronder.

Reisdocumenten

Het spreekt misschien voor zich maar toch zijn er genoeg reizigers die geen geldig reisdocument met zich meebrengen. Een paspoort of ID-bewijs moet je te allen tijd op zak hebben. let daarbij ook op de geldigheidsduur. Ook wanneer je binnen Europa reist. Niet alleen is een geldig reisdocument relevant voor het reizen. Ook bij eventuele calimiteiten/ongelukken in binnen- en buitenland dien je je te kunnen identificeren aan de hand van een geldig document. Een geldig reisdocument staat dus boevanaan de checklist!

Daarnaast heb je voor sommige landen een visum nodig om het land te bezoeken. Welk land visumplichtig is kan je bekijken op de site van www.visum.nl

Ten aanzien van reisdocumenten geven we je ook nog de volgende tips mee:

  • Maak kopieën van o.a. je reispapieren, paspoort, polissen, creditcards of sla ze op in je telefoon, samen met belangrijke telefoonnummers van alarmcentrale of voor het blokkeren van je creditcards.
  • Ga je vliegen? Zorg er dan voor dat je naam op het ticket exact dezelfde is als je naam op paspoort/ID-bewijs
  • Moeten de kinderen die meegaan misschien een eigen paspoort?
  • Start tijdig de aanvraag voor een visum. Dit proces kan een behoorlijke doorlooptijd hebben
  • Voor gebruikers van medicijnen is het ook handig om een medicijnenpaspoort mee te nemen

Betaalpassen

Check voor vertrek of je met jouw betaalpas wel kan betalen en pinnen in het buitenland en tegen welke voorwaarden (limiet). Vergeet ook niet het noodnummer van de bank mee te nemen. Dit kan handig zijn als je onverhoopt de betaalpassen moet blokkeren door diefstal of fraude. Neem in ieder geval zo weinig mogelijk waardevolle spullen en contant geld mee op vakantie of gebruik een kluis voor die waardevolle spullen die absoluut mee moeten.

Verzekeringen

Je hebt de verhalen vast wel eens gehoord; iemand die een gebroken been heeft opgelopen in het buitenland en de kosten voor medische hulp contant moet betalen. Bedragen voor medische zorg kunnen snel oplopen en dit is het laatste waar je tijdens de vakantie mee geconfronteerd wil worden. Check voor vertrek in ieder de geval nog even de verzekeringspolis. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een additionele polis voor de wat extremere sporten (snowboarden, klimmen) tijdens de actieve vakantie.

Vergeet ook niet jouw zorgpas mee te nemen. Stel dat je onverwachts medische hulp nodig hebt, dan vindt de hulp verlenende instantie het erg fijn als ze weten dat je verzekerd bent. Neem eventueel ook een kopie van het polisblad mee.

Medicijnen

Waarschijnlijk vergeet je eventuele medicijnen die je neemt niet mee te nemen. Maar wat sommige mensen niet weten is dat voor sommige medicijnen een medicijnpaspoort noodzakelijk is. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je namelijk een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als u zorg nodig heeft in het buitenland. Op de site van de Rijksoverheid kan je meer lezen over het medicijnpaspoort.

Informatie voor achterblijvers

Laat achterblijvers weten wat het adres is van de accommodatie(-s) waar je naar toe reist en waar ze jou kunnen bereiken. In het geval van vliegen is het ook goed om de vluchtnummers te delen. Eventueel kunnen belangrijke telefoonnummers (verzekeraar, bank, huisarts, ed) ook achter worden gelaten.

Opladers, powerbanks en stekkers

Niemand kan tegenwoordig zonder mobiele telefoon. Misschien neem je ook nog wel andere elektronische appraten mee (gameconsoles, elektische tandenborstels, etc.). Vroeg of laat moet je deze opladen. Wees er dan zeker van dat je voor elk apparaat dat je meeneemt de juiste lader bij je hebt. In een groot aantal landen heb je verloopstekkers nodig om de stopcontacten te kunnen gebruiken. Neem daarom standaard een wereldstekker mee en daarbij ook een stekkerdoos: zo kunt u meerdere apparaten tegelijkertijd opladen.

Neem je een powerbank mee op vakantie? Deze mag alleen mee in de handbagage, en mag een maximaal vermogen hebben van 100Wh. Bovendien laat niet elke luchtvaartmaatschappij een powerbank toe. Check dit voordat u op vakantie gaat!

EHBO

Iedere reiziger doet er goed aan om standaard een ehbo setje in de bagage mee te nemen. Hoewel je geen wandelende apotheek hoeft te zijn, is het wel verstandig om een klein EHBO-tasje mee te nemen met daarin pleisters, jodium, een pincetje en antimuggenspray. Allemaal middelen die binnen handbereik moeten zijn bij een kleine kwetsuur. Vergeet ook zeker de paracetamol niet, in het buitenland is dat vaak een stuk duurder dan bij ons. Afhankelijk van het type vakantie die je gaat ondernemen is het verstandig om de ehbo set hierop af te stemmen. Voor een kanovakantie is het belangrijk de ehbo set bovendien waterdicht te kunnen opbergen. Neem daarom de tijd om een goede set samen te stellen.

Fototoestel en/of notitieblok

Staat de vakantie voor de deur dan neemt het enthousiasme toe. Heerlijk dat vooruitzicht naar de bergen, het avontuur of cultuur. Volop genieten van je welverdiende vakantie. En dat wil je natuurlijk vastleggen om later, in de kille, koude wintermaanden weer her te beleven. Toch? Dan is het wel zo fijn als je een fototoestel en/of een notitieblok hebt meegenomen om jouw ervaringen op de gevoelige plaat of op schrift vast te leggen. Denk ook even aan de oplader voor de accu voor je fotocamera en natuurlijk extra geheugenkaartjes.

Thuis

Iedere zomervakantie lezen we het weer. Een golf aan inbraken. En hoewel het lot niet altijd uit te sluiten valt kan je het risico op inbraak toch aanzienlijk verkleinen door het huis ‘bewoonbaar’ achter te laten. Het spreekt voor zich dat deuren en ramen goed op slot zitten. Maar daarnaast is het goed om auto’s op de oprit te laten staan, gordijnen open te laten, lampen op een tijdschakelklok te zetten. Alles met als doel om het huis enigszins bewoonbaar te laten lijken. En vergeet niet om de brievenbus om de paar dagen door een familielid of buur te laten legen. Kan diegene tegelijkertijd even de planten water geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Your Cart is empty