8x Beste wandeltips in Griekenland

wandelen in griekenland

Griekenland, niet alleen een paradijs voor liefhebbers van strand

Omdat 80 procent van het Grieks grondgebied bedekt is met heuvels en bergen, is Griekenland een heus wandelparadijs. Zelfs de eilanden bieden schilderachtige paden die je in staat stellen het land vanuit een ander perspectief te ontdekken en te verkennen. Dus als je ook van de zon wilt genieten maar bovenal prachtige wandelingen wilt ondernemen, dan is Griekenland het land bij uitstek. Wij hebben de 8x Beste wandeltips in Griekenland voor jou op een rij gezet.

1. Viros kloof

Een ander wandelpareltje in de Peloponnesos is de 20 km lange wandeling door de Viros-kloof, die begint op de Taygetus-top en reikt tot aan de Kardamili- baai. Aangezien de paden vrij ruig zijn zonder veel markeringen, moet je alleen maar zo ver gaan als de Viros-rivier stroomt; als je verder gaat, worden de routes moeilijker. Het pad begint bij Old Kardamili en volgt de rivierbedding in de kloof. Als je eenmaal het dal hebt bereikt, zorg dan dat je een stop maakt bij het klooster van Lykaki, dat een kijkje waard is, met name de fresco’s uit 1783. De wandeling naar de bronnen duurt ongeveer 2,5 uur, en langs de weg zie je grotten, kliffen en dieren in het wild in hun natuurlijke omgeving. Meer info op www.visitgreece.gr

2. Egeïsche eilanden

Absolute wandelparadijzen van Griekenland zijn de Egeïsche eilanden. Deze eilanden, welke bestaan uit de zeven grote eilanden, hebben ieder een heel eigen karakter. Onder de Egeïsche eilanden vallen Thassos, Samothraki, Limnos, Lesbos, Chios, Ikaria en Samos. De eilanden Samos, Chios en Ikaria bezitten een bergachtig landschap, begroeid met cipressen, dennen en olijfbomen.

Thassos is befaamd om zijn stranden en oude ruïnes, beide van wit marmer. Samothraki is al sinds jaren de bestemming voor natuurliefhebbers. Het landschap van het ongerepte eiland Samothraki wordt gekenmerkt door warme bronnen en watervallen, en de imposante berg Fengari.

3. Corfu Trail

Opgericht in 2001 kronkelt de Corfu Trail, met een lengte van 220 kilometer, door het vaak vergeten, ongerepte centrale landschap van het eiland. Het landschap langs de weg is prachtig, compleet met stranden, olijfboomgaarden en ruige kloven. De Corfu Trail is een bijzondere wandelroute en loopt over de hele lengte van het eiland Corfu; van de witte kliffen bij Arkoudillas in het uiterste zuiden, tot de ruige kustlijn bij Cape Agia Ekaterini in het noorden van het eiland. Een absolute aanrader voor de wandelliefhebber. Meer info op www.corfu-trail.com.

4. Menalon Trail

Vijfenzeventig kilometer lang is de Menalon trail. Een bergwandelpad dat door Gortynia loopt, het hart van de Peloponnesos. Met een gevarieerd landschap van ruige bergen, ravijnen en groene valleien loopt het pad door pittoreske dorpjes, zoals Nymfasia, Elati en Dimitsana, en bevat acht secties die variëren in moeilijkheidsgraad en lengte, die allemaal de moeite waard zijn om te verkennen. Kijk voor meer info op www.menalontrail.eu

5. Athos gebied

Op het meest oostelijke punt van het Halkidiki-schiereiland ligt het bergachtige gebied van de berg Athos , de Heilige Berg (of Agio Oros in het Grieks). Bekend om zijn prachtige schoonheid, is de heilige berg een afgelegen plaats en een ideale bestemming voor liefhebbers van wandelen, omdat het is gezegend is met tal van paden – in verschillende lengten en moeilijkheidsgraden – ongelooflijke fauna en flora en ongerepte schoonheid. Bedenk echter dat deze religieuze staat vrouwen en jonge kinderen niet toestaat te bezoeken. Meer info www.athosfriends.org

6. Pelion

Halverwege tussen Athene en Thessaloniki ligt het Pelion-schiereiland, een zeer groen gebied waar de oude muilezelpaden, die ooit het ene dorp met het andere verbond, zijn vrijgemaakt en bewegwijzerd om als schilderachtige wandelroutes dienst te doen. De paden zijn toegankelijk voor alle ervaringsniveaus en starten vanuit verschillende dorpen, waaronder Kala Nera, Milies of Tsagarada. Volgens de Griekse mythologie was het gebied de thuishaven van de Centaurs, mythische wezens die half mens, half paard waren. Vandaag de dag is het gebied echter gezegend met een rijke eco-diversiteit, met prachtige landschappen waar oude stenen gebouwen, kerken, kloosters en ruïnes stilletjes in de buurt van de waterbronnen rusten. Maarliefst 18 routes vind je op de website van www.pilionwalks.com.

7. Olympus berg

De hoogste berg van het land is de berg Olympus en is ook een bijzonder wandelparadijs. Volgens de mythologie stond de pieken van Olympus (52 in totaal) bekend als de zetel van Zeus, de god van de goden. Het werd de thuisbasis van diverse flora en vogels en werd in 1938 het eerste nationale park ooit. Met een uitgebreid netwerk van paden van meer dan 160 kilometer is de berg Olympus een prachtige bestemming voor wandelaars, die schitterende uitzichten biedt op de omliggende gebieden. Je kunt zelfs profiteren van de schuilplaatsen in de bergen en een reis van twee of drie dagen plannen. Je zult versteld staan. Lees ook het artikele van onze gastblogger Casper over het beklimmen van de Olympus.

8. Samaria kloof

De Samariakloof is een bio-reservaat. Een prachtig nationaal park in het westen van Kreta. De trail is zo’n 13-16 kilometer lang en biedt je de mogelijkheid om het hele park te verkennen terwijl je de rivier volgt. Het is een zeer mooi pad dat door veel prachtige Byzantijnse ruïnes en adembenemende natuur loopt, maar als je geen zin hebt om het hele pad te doorkruisen, zijn er een paar alternatieve routes mogelijk. Een kleine entree fee wordt wel gevraagd. Hiermee wordt o.a. het park onderhouden. Meer info op www.west-crete.com.

Wandelvakantie Griekenland

Ook op zoek naar een wandelvakantie in Griekenland? Bekijk dan het complete aanbod wandelvakanties in Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Your Cart is empty